Flatbed Scanner ??

Most of us are not "computer people" so post your technical questions and comments here. If you have computer or Internet expertise, share it here.

Moderators: carlson1, Keith B

Post Reply

Topic author
Piney
Senior Member
Posts in topic: 1
Posts: 535
Joined: Mon Nov 14, 2005 8:42 am

Flatbed Scanner ??

#1

Post by Piney » Tue Sep 12, 2006 5:41 pm

Greetings--

I have a large number of family photos that I would like to scan. I have a UMAX scanner.

Here's the problem-- With the software I have ( UMAX stuff, Photoshop 7 and a couple of others), scanning each photo requires that I preview it, select the area to scan, and then actually scan it. Since a large number of these photos are all the same size, it would be much easier and faster to just scan, scan ,scan....

Suggestions on how to do this ? Different software ? different scanner ? or am I just stuck ?

User avatar

jimlongley
Senior Member
Posts in topic: 1
Posts: 6134
Joined: Wed Jan 12, 2005 1:31 pm
Location: Allen, TX

#2

Post by jimlongley » Tue Sep 12, 2006 6:09 pm

I have had a tendency to just follow the steps. I found that I had a problem getting each picture lined up the same as the last making the selected area vary a little and throwing my scan off.

I eventually cut a template out of shirt cardboard and just went right past the area selection part.

I have scanned several hundred photos that way, and I haven't scratched the surface.

Next scanner purchase is going to be a slide scanner.
Real gun control, carrying 24/7/365

User avatar

HighVelocity
Senior Member
Posts in topic: 1
Posts: 3374
Joined: Thu Feb 10, 2005 7:54 pm
Location: DFW, TX
Contact:

#3

Post by HighVelocity » Tue Sep 12, 2006 7:07 pm

If you have the negatives you can simply take them to any photo processor (samsclub is cheapest), CVS, Walgreens, etc and they can put them all on CD for you. :cool:
I am scared of empty guns and keep mine loaded at all times. The family knows the guns are loaded and treats them with respect. Loaded guns cause few accidents; empty guns kill people every year. -Elmer Keith. 1961


The Marshal
Senior Member
Posts in topic: 1
Posts: 832
Joined: Sat Jun 03, 2006 10:16 am
Location: Rockwall TX

#4

Post by The Marshal » Tue Sep 12, 2006 9:57 pm

Piney,

The best thing to do is to use the Batch Scan function of your scanner. It should have this ability in the software that came with it.

What you will do, is set up an area to scan on you scanner using the Crop / Area settings, pick a name for the files, and turn off the preview.

Like you would set the Scan Area/Crop to be 4x6 from the upper left corner. Then set the file name as Family.

When you scan, it will only pickup that area, and name the first scan, Family001, then Family002, etc.
Be sure and set the LEVELS on your scanner before you do them all. That way you can have an even color, and not need to adjust every picture in PS7 when you get finished.

~Bill

User avatar

LedJedi
Senior Member
Posts in topic: 1
Posts: 1006
Joined: Tue Jun 26, 2007 11:29 am
Location: Pearland, TX
Contact:

#5

Post by LedJedi » Thu Jun 28, 2007 10:44 pm

batch scanning or a negative scanner would be best if those options are available, especially negative scanning. You dont get much better quality than that.

Barring those options, if you have a flatbed you can just line all the pictures up on the glass and scan them all at once. Then crop, rotate and tweak as needed once you have all the collages scanned.

Post Reply

Return to “Technical Tips, Questions & Discussions (Computers & Internet)”